15.6.2009

Mansikkainen



Puolison synttäreiden kunniaksi leivoin kakkua ja pyydettiin läheisen käymään kaffeella.

Reseptin löysin Pirkka-lehdestä, joskin hieman muokkasin sitä.
Ohjeessa käskettiin tehdä kahden munan pohja sit leikata se kahtia. Kun olin pohjan paistanut, totesin, että pitää olla ihmeiden tekijä, jotta saa niin ohuen pohjan leikattua kahtia. Joten sitten paistoin toisen pohjan lisäksi.

Sopivan paksuisen pohjan ainemäärät tässä

Tässä kuitenkin alkuperäinen ohje:

Pohja
2 kananmunaa
1 dl sokeria
3 rkl kiehuvaa vettä
3/4 dl vehnäjauhoja
2 rkl perunajauhoja
3 rkl kaakaojauhoja (itse laitoin "aitoa" kaakaojauhetta)

Pohjan kostutus
½ dl mehua (kahteen pohjaan ½ dl/pohja)

Täyte
500 g pakastemansikoita (sulatettuna)
1 dl sokeria
5 kpl liivatelehtiä
3 dl kuohukermaa (itse käytin flora vispiä, on paljon raikkaampaa)
3 tl vaniljasokeria
250 g maitorahkaa
2-3 rkl sitruunamehua

Päälle
n. ½ dl mansikkahilloa
1 l tuoreita mansikoita
1½ dl mehua
1 dl hyytelösokeria

  1. Kuumenna uuni 200 asteeseen. Voitele ja korppujauhota irtopohjavuoka (Ø 24 cm). Mittaa vehnäjauhot, kaakaojauhe, perunajauhot ja leivinjauhe ja sekoita ne keskenään. Kuumenna vesi kiehuvaksi. Vatkaa munat ja sokeri paksuksi vaaleaksi vaahdoksi. Lisää kiehuva vesi munavaahtoon vähitellen koko ajan vatkaten. Siivilöi jauhoseos vaahtoon parissa erässä. Sekoita vatkaimen pienimmällä teholla. Kaada taikina vuokaan. Paista uunin alatasolla 11-13 minuuttia. Kakkupohja on kypsä, kun se irtoaa vuoan reunoista.
  2. Irrota pohja vuoasta hiukan jäähtyneenä ja anna jäähtyä ritilällä paistopinta ylöspäin. Pese vuoka ja leikkaa vuoan pohjalle pohjan kokoinen leivinpaperikiekko. Halkaise jäähtynyt pohja ja nosta pohjapuoli vuoan pohjalle. Kostuta pohja tasaisesti taputtelemalla sitä mehuun kastetulla pullasudilla.
  3. Paloittele tuoreet mansikat täytettä varten. Ripottele päälle puolet sokerista. Anna mansikoiden mehustua huoneenlämmössä. Pane liivatelehdet likoamaan kylmään veteen ainakin kymmeneksi minuutiksi. Vatkaa kerma vaahdoksi, mausta vaniljasokerilla ja nosta kylmään odottamaan. Sekoita rahka,mansikat ja loput sokerista. Kuumenna sitruunanmehu pienessä kattilassa. Lisää kuivaksi puserretut liivatteet ja liuota ne mehuun. Lisää liivateseos hiukan jäähtyneenä rahkaseokseen ja sekoita hyvin. Lisää kermavaahto rahkaseokseen ja sekoita tasaiseksi. Kaada seos vuokaan. Nosta toinen kakkupohja täytteen päälle paistopinta päällepäin. Anna kakun hyytyä kylmässä yön yli.
  4. Irrota vuoasta reuna ja leivinpaperi. Nosta kakku lastojen avulla vadille. Levitä kakun pinnalle ohut kerros mansikkahilloa. Peitä pinta halkaistuilla tai viipaloiduilla mansikoilla. Valmista kiillehyytelösokeripakkauksen ohjeen mukaan. Lusikoi se mansikoiden pinnalle ensin ohuesti ja sitten paksummin. Anna hyytyä kylmässä hetken aikaa.

Ei kommentteja: